Zoon van Jan in de Media

“Met ‘Zoon van Jan’ heb ik nu een nieuw doel”

Ondernemer Jan overleefde longkanker en gooide het over een andere boeg

BROEKLAND – De diagnose longkanker en heel slechte vooruitzichten; eind 2016 stond het leven van Jan , toen net 53 jaar en mede-eigenaar van een reclame bedrijf, opeens op z’n kop. Gelukkig voor hem sloegen chemo en bestralingen aan en nu hoort hij bij de paar procent overlevers. De stress van het ondernemen zit er echter niet meer in.

“Maar niks doen, dat wil ik niet. Ik kan nu mijn creativiteit kwijt in mijn eigen kleinschalige bedrijf ‘Zoon van Jan’. Oneerbiedig gezegd: ik haal overal uit Nederland, Frankrijk en België oude spullen op en daar maak ik bijzondere meubels van.”

Meer dan 35 jaar was Jan mede-eigenaar. Stad en land in binnen- en buitenland reisde hij af. Totdat hij in 2016 bij een wandeling in een parkje in Tsjechië een heuveltje niet meer op kwam. Onderzoek toonde kleincellige longkanker aan, dezelfde ziekte waaraan bijvoorbeeld begin januari oud-schaatsster Paulien van Deutekom op 37-jarige leeftijd overleed.

Rollercoaster
“Een rollercoaster. Alsof ik in een heel slechte film zat”, zo herinnert hij zich die diagnose. “Het zag er echt heel slecht uit, maar ik heb wel hoop gehouden. Wat dat betreft ben ik een eeuwige optimist. Ik kreeg veel steun van mijn vriendin Patricia. Bij haar op het erf in Broekland heb ik nu mijn werkplaats en sla ik alle spullen op. Ik had het geluk dat de zware chemo en tientallen bestralingen enorm goed aansloegen. Bij de eerste chemo voelde ik het echt knetteren in mijn lichaam.”

Inmiddels heeft hij de intensieve medische behandelingen achter de rug en loopt weer ontspannen rond. “Het medische team was geweldig, met name de longarts. Fysiek word je natuurlijk nooit meer de oude. Ik moet bijvoorbeeld elke middag een uur gaan slapen. Zo’n jonge vent die ’s middags in bed ligt, je gelooft het niet”, zo glimlacht Jan met de nodige zelfspot.

Het voortzetten van het drukke bedrijf met vijf medewerkers in Raalte was in ieder geval niet mogelijk. Jan verkocht zijn deel van de zaak aan zijn compagnon. Maar niet met de bedoeling om achterover te gaan zitten en duimen te draaien. “Ik ga niet 10 jaar of zo op mijn AOW zitten te wachten. Bovendien ben ik 35 jaar gewend om flink aan te pakken, ik moest op zoek naar een nieuw doel.”

Camper
Dat nieuwe doel werd in Zuid-Frankrijk gevonden. “Patricia en ik zaten daar op een zonnig terrasje en zagen een man aan het werk, voor zijn werkplaats half op straat. Hij was bezig om een oud kastje op te knappen, praatte met iedereen, dronk een bakje koffie. Heerlijk relaxed. ‘Dat wil ik ook’, zei ik meteen. Eerlijk gezegd was ik nooit zo’n knutselaar, maar een paar jaar geleden, voor ik ziek werd, had ik wel een grote partij hout gekocht op een veiling. Daar wilde ik als hobby bankjes, stoelen, tafels en dergelijke van maken. Die ziekte gooide dus roet in het eten, maar dat hout komt nu heel goed van pas.”

Samen met zijn vriendin struint hij nu in hun camper stad en land af. “Als we terugkomen van vakantie kunnen we nog amper in de camper omdat deze helemaal is volgestouwd met spullen die we hebben opgescharreld. Patricia had altijd al veel interesse in rommelmarkten en brocante, maar ik vond het meestal oude zooi en vond dat er maar eens wat de deur uit moest. Nu doen we het allebei. De boerderij is groot, maar begint aardig vol te raken. Nu zegt zij dat het hoog tijd wordt dat er wat oude pröttel de deur uit gaat.”

Planken
“In mijn knusse werkplaats, een oud diepvrieshuisje, ga ik graag aan de slag. Vaak werk ik buiten. Schuren, schilderen, boren, timmeren, noem maar op, ik kan al mijn creativiteit kwijt. Het moet echt origineel zijn en je moet er vrolijk van worden. Hier bijvoorbeeld staan tafeltjes waar ik mooie Portugese tegels in heb gefreesd. Daar staan kastjes die ik voorzien heb van allerlei verschillend sluitwerk. Ik vind vooral het combineren van oude, gebruikte materialen en voorwerpen mooi. Hier liggen een paar oude planken die ik aan het verven ben. Volgens mij hebben die altijd in een stal gelegen. Daar ga ik dan nieuwe dingen van maken.”

Dat werk gebeurt onder de naam ‘Zoon van Jan’. “Mijn eigen zoon heeft een site gebouwd maar alle combinaties met ‘Jan’ bleken al bezet. Behalve dus ‘Zoon van Jan’. Ik vind dat meteen een mooi eerbetoon aan mijn jong overleden vader, die heette ook Jan.”

Geluk
Inmiddels heeft hij al flink wat verkocht, tot in de VS aan toe. “Het transport van dat tafeltje naar Amerika kostte 100 euro, maar dat wilden ze betalen, dus waarom niet? Het levert geld op, al moet je dat niet overdrijven, maar iets verkopen geeft nog steeds een kick, zoiets als scoren op het voetbalveld. Ik wil dit komende jaren rustig verder uitbouwen. Wat dat betreft ben ik van de oude stempel; eerst geld verdienen, dan investeren in nieuwe machines.”

Mist hij het ondernemen eigenlijk? “Soms. Er is nu een grote vakbeurs in Duitsland. Daar ben ik zo vaak geweest, je kent iedereen, ’s avonds met z’n allen gaan stappen, je kent het wel. Dat mis ik, ook omdat ik nooit goed afscheid heb kunnen nemen door mijn ziekte, maar ik mis de stress van het ondernemen niet. Die zou ik ook niet meer aankunnen. Hier werk ik in mijn eigen tempo, als het mooi weer is, sta ik lekker buiten, ik kan mijn creativiteit kwijt, daar ben ik heel tevreden mee. Of ik veel groter wil groeien? Geen idee, maar ik denk het niet. Misschien dat ik in de toekomst hier op de boerderij jongeren wil begeleiden. Samen in de werkplaats aan de slag. Ik realiseer me in ieder geval heel goed dat ik tot nu toe veel geluk heb gehad.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *